30/09/2011

Public transport in Helsinki / Městská hromadná doprava v Helsinkách

What is public transport in Helsinki like... couple of tips and pictures.

Jak vypadá městská hromadná doprava v Helsinkách. Pár tipů a fotografie.
(Česky níže)

As in many other major cities, you can use public transport (tram, bus and subway) in Helsinki.
automat na lístky / vending machine

Tickets can be bought by using special vending machines at the metro (adult ticket that lasts for an hour and 15 minutes - 2,20 euros, in 2011) or from the driver on the bus (2.70 euro per hour and 15 minutes, in 2011) Tickets are transferring. Validity period begins after you purchase the ticket. You do not validate it - nor in the metro neither in the bus or tram.

Inspectors are wearing uniforms and usually they work in groups, so they are recognizable for the first glance. They check tickets both in Helsinki, and in the trains from Helsinki to the surrounding towns. Once I saw them from the distance and haven't been controlled so far, but being caught without ticket I would pay 80euros.

For closer information about routes, visit HSL or directly Reittiopas.fi - just enter starting and destination point (the address) and you will get complete advice on how to get to the place you need to visit. Map is included. 
Metro - one route that starts at "Ruoholahti" and in the stop called "Itäkeskus" splits into two directions - "Mellunmäki" and "Vuosaari". Metro does not run under the ground. All the stops are clearly marked with large red "M" and tickets can be purchased at the vending machines at the metro. A valid ticket has to be carried both in the train and on the platform.
metro
Buses - a very extensive network of bus lines. All stops are request ones. Therefore you must give to drivers a sign that he should stop (wave at him) as well as when you want to get off the bus (by pressing a "stop" button). Bus is entered only by the front door and if you do not have an electronic card or a valid public transport ticket (which he needs to see), you have to buy a ticket for public transport for 2.70 euros (in 2011).
Trams - drivers are not obligated to sell you a ticket (sometimes they provide them but usually they do not), but they also does not check if you have it or not.
Check the actual prices of tickets on the webpage of HSL.
Other useful tips on public transport in Helsinki - from other bloggers
And some more articles about Helsinki public transport: 



ČESKY:

Jako v mnoha dalších velkých městech, v Helsinkách je možné využít k dopravě městskou hromadnou dopravu - tramvaj, autobus i metro.
automaty na lístky / vending machines
Lístek můžete koupit v automatu u metra (dospělý na hodinu a 15 minut - 2,20 eura, v roce 2011) nebo u řidiče v autobuse (2,70euro na hodinu a 15 minut, v roce 2011) a je přestupní. Začíná platit od doby zakoupení a nikde se neoznačuje.

Revizoři tady mají jednotné uniformy, takže je poznáte na první pohled...Většinou chodí ve skupinách. Kontrolují jak jízdenky v Helsinkách, tak ve vlacích z Helsinek do okolních měst. Prozatím jsem je viděla jenom z dálky a ani jednou mě nekontrolovali, nicméně pokud by mě přistihli bez platné jízdenky, stálo by mě to rovných 80euro.

Informace o trasách a spojích najdete:

  • na webu HSL nebo přímo na Reittiopas.fi -  stačí zadat výchozí a cílovou adresu. Aplikace obrahuje i mapy a slovní popis cestz. Velmi praktické.

metro
Metro - jedna trasa, která začíná na zastávce "Ruoholahti" a v zastávce "Itäkeskus" se rozdvojuje - do dvou směrů - "Mellunmäki" a "Vuosaari". Metro tady nejezdí pod zemí, ale po zemí a všechny zastávky jsou viditelně označeny velkým červeným M. Lístky na MHD můžete koupit v automatech. Platný lístek musíte mít jak ve vlaku, tak na nástupišti.
a map of public transport
Autobusy - velmi rozvětvená síť autobusových linek. Všechny zastávky jsou tady na znamení. Proto, když čekáte na autobus, je třeba řidiči dát znamení, že chcete aby vám zastavil (mávnout na něj); stejně jako když chcete z autobusu vystoupit (stiskem tlačítka). Do autobusu se vstupuje pouze předním vchodem u řidiče. Pokud nemáte elektronickou kartu na MHD nebo platný lístek (který chce vidět), tak si musíte koupit lístek na MHD za 2,70euro (v roce 2011).
Tramvaje - řidič není povinen vám prodat lístek (někdy ho mají, většinou ale ne), ale ani nekontroluje jestli ho máte nebo ne.
Aktuální ceny najdete na webu HSL.

Další užitečné tipy o městské hromadné dopravě v Helsinkách - od jiných bloggerů
A naše další články o městské hromadné dopravě v Helsinkách:

3 comments:

Anonymous said...

dakujeme za pekne clanky.sme fanusikovia vasho blogu.podrobne popisy s obrazkami su velmi napomocne.tesime sa na dalsie clanky.

Vendula said...

Jsem ráda, že jsou články užitečné a vážím si zájmu čtenářů. Děkuju moc za komentář. Zůstaňte ve spojení. Zdravím ze zamrzlé Tuusula. ;-)

RichardW said...

Přiznám se, že MHD pro mě byla velká neznámá a když jsem ve Finsku chvíli pracoval na stavbě výrobní haly, tak jsem si pak nakonec půjčil auto a s partou jsme se sváželi. Jako nějak se mi to prostě nechtělo pochopit, nebo nevím, jak to říct. Každopádně já nejsem příznivce MHD tak nějak obecně.